Kuchnia kaszubska – czym nas zaskoczy?

Jedzenie

Kaszuby zdają się być nadzwyczajnym miejscem na mapie Polski. Region od dekad kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno spraw kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się również szczycić swoją własną kuchnią. Kościerzyna – centrum Kaszub to w przeciwieństwie do wielu miast nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie da się przejść obojętnie.

Kulinarne Kaszuby – co oferują?

Jak większość kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska mocno złączona jest z stylem życia Kaszubów. Oznacza to, że wpływ mają na nią pory roku oraz owoce, które wypuści ziemia. Od lat mieszkańcy Kaszub trudnili się rolnictwem i połowem ryb. Dzięki temu naczelne frykasy w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to również całkiem mocno zalesione obszary. Powoduje to, że popularne są tu również dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, magazynowania i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi. Właściwie wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w wielu miejscach można tu spotkać w menu propozycje takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak postawić na na tradycyjną kuchnię.

Kuchnia kaszubska – daj się porwać regionalnym smakom

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych lasów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, czaru dodają im występujące gdzieniegdzie jeziorka. Są to podręcznikowe okolice na zżycie się z naturą i podładowanie baterii. Będąc tu warto choć częściowo zapoznać się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, charakterystyczny język i przykuwające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wizyta w innym mieście to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co któraś restauracja oferuje miejscowe frykasy. Zwłaszcza popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to robione domowymi metodami wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu znawców poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku. Opróćz tego lokalsi oferują różnego rodzaju wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z owocami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z tutejszych lasów. Gdy na mapie naszej podróży znajduje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Często szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć ciekawe opcje. Jeśli chcemy na prawdę poznać ten naród dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.

Related Posts