Jak pakować jedzynie na wynos?

Jedzenie

Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na dowóz szybko się rozwijają w ostatnim czasie. Wiele firm i osób prywatnych ceni sobie ułatwienie jakim jest przygotowany przez kogoś posiłek. Jest to nie jedynie kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również wygody.

Pracownicy lokali gastronomicznych robią co są w stanie zrobić by ich goście byli zadowoleni. Jedzenie z dowozem jest jednym z czynników współzawodnictwa firm o gości. Przedsiębiorstwa organizują promocje i starają się zachęcić ludzi do zamówień wszelkimi dostępnymi metodami. Ważna jest dbałość o szczegóły – przykładowo o pojemniki, w które pakowana jest żywność przeznaczona do wywozu.

Jakich opakowań używamy do konkretnych potraw?

Pakując jedzenie do różnych opakowań należy pamiętać kilka ważnych elementów. Przestrzeganie ich pozwoli utrzymać obecnych klientów oraz pomoże ściągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie docierało do zamawiających w jak najświeższej formie, lokal tworzy długoletnie relacje z gośćmi.

Przede wszystkim jedzenie powinno mieć właściwą temperaturę.

Po skończeniu procesu gotowania, posiłki w dośc szybkim tempie wychładzają się. Dodatkowe minuty zabiera transport. Toteż jednym z celów producentów i dostawców jest dopilnować by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wykłada się je folią aluminiową, która jest skutecznym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których transportuje się dania obiadowe lub zupy dobrze się tu odnajdują.

Styropian ze względu na swoje cieplne właściwości zdaje się być porządanym rozwiązaniem. Kolejną sprawą jest czas transportu – opakowania nie utrzymują temperatury na wieki. Mimo tego, że kurierzy używają trzymających temperaturę toreb, jeśli dowóz jest zbyt powolnydowożone jedzenie może być zimne.

Inną istotną sprawą jest ergonomia pakowania. Pojemnik na pożywienie musi dobrze wymierzone – ani za duże, ani zbyt małe.

Powinno być dopasowane do rozmiarów gotowanych porcji. W zbyt obszernym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję pod wpływem wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika pożywienie po prostu się nie zmieści. Dlatego restauratorzy do spółki z producentami opakowań, zazwyczaj dostosowują zamawiane pudełka indywidualnie do każdej z pozycji w menu. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby osiągnęły zaplanowany wygląd.

Kooperacja producentów opakowań z sektorem gastro opiera się na szukaniu(a) najbardziej efektywnych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności opakowań, jak i ich stabilności oraz bezpieczeństwie.

W trakcie transportu zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem poddawane są różnym wstrząsom. Jest to rezultat różnego rodzaju dziur na drogach, jak też progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą cechować się odpornością. Przymioty te prezentują na przykład opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć pewność, że posiłek dotrze do klienta w pożądanej formie.

Co pakujemy do pojemników?

A jakiego rodzaju posiłki można zamawiać i pakować na potrzeby cateringu? Co do zasady wszystkie. Nie ma znaczenia czy to zupy, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okoliczność.

Opakowania styropianowe sprawadzają się zwłaszcza kiedy trzeba dostarczyć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc miejsca w samochodzie.
Częstym wyborem są także opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej sprzyjają środowisku. Są również tańsze i łatwiejsze w ostatecznej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne turbulencje bywa zmienna.

Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.

Related Posts